НКЖИ ВЗЕ УЧАСТИЕ В КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СВЪРЗАНА ЕВРОПА

НКЖИ ВЗЕ УЧАСТИЕ В КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СВЪРЗАНА ЕВРОПА

                                                                                     

Представители от ръководството на НКЖИ участваха в конференция за Свързана Европа,   организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на ЕС. Компанията бе представена от г-жа Мария Чакърова – директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ и г-н Мико Миланов – Директор на дирекция „Бюджет, финанси и информационни системи“.

Събитието се проведе от 21 до 22 септември в гр. Талин, Естония и бе посветено на дискусии, относно правилата за предоставяне на помощ от ЕС след 2020 г.

Организаторите и представителите на INEA и ГД „Транспорт и мобилност“ към ЕК изрично подчертаха, че в сектор „Транспорт“ ще се запазят приоритетите и за периода след 2020 г., а именно: липсващи части от основната TEN-T мрежа, „тесни места”, трансгранични връзки и т.н.

 Тенденциите, които се очертават като предпочитани от ЕК са смесените схеми за финансиране, като грантове, национално съфинансиране и банкови заеми от международните финансови институции. Ще се набляга изключително много на привличането на частни инвеститори в сегменти, където има възможност за генериране на доходи.

 Участието на представители на НКЖИ бе финансирано от МСЕ в рамките на дейност 3 по проект за техническа помощ „По-добри железопътни проекти чрез по-добри познания“.