ЕКСПЕРТИ НА НКЖИ ОБМЕНИХА ОПИТ С УНГАРСКИТЕ СИ КОЛЕГИ В УЖИ НА УНГАРИЯ – NIF

ЕКСПЕРТИ НА НКЖИ ОБМЕНИХА ОПИТ С УНГАРСКИТЕ  СИ КОЛЕГИ В  УЖИ НА УНГАРИЯ – NIF

 

В периода 09.10.-11.10.2017 г. експерти на ДП НКЖИ посетиха УЖИ на Унгария – NIF, във връзка с изпълнението на дейност 1 по проект „По-добри железопътни проекти чрез по-добри познания“,  финансиран по МСЕ.

Под формата на презентации и дискусии се проведоха работни срещи между унгарските и българските експерти. Лекторите от УЖИ на Унгария представиха своя опит, научени уроци и добри практики в сферата на финансирането от ЕС и изпълнението на инвестиционни проекти.

На 09.10.2017 г. в УЖИ на Унгария бяха представени и дискутирани следните теми: структурата и организацията на унгарския управител на жп инфраструктура; критични въпроси и научени уроци в подготовката и изпълнението на железопътни проекти; финансирани от ЕС и в частност от МСЕ; и изпълнявани от NIF; проучвания в подкрепа на процеса на вземане на решения; финансов и икономически анализ.

На 10.10.2017 г. семинарната част на посещението приключи с презентации и дискусии по следните теми: институционална рамка на финансираните от МСЕ проекти; отчуждителни процедури; археологически и екологични проблеми; обществени поръчки за инфраструктурни и инвестиционни проекти в контекста на европейскoтo законодателство; критерии за оценка на инфраструктурни проекти.

Посещението продължи с представяне на проект, който е в изпълнение - Рехабилитация на жп линия Kelenföld-Százhalombatta.