ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ В УЖИ НА ГЪРЦИЯ – ERGOSE

В периода 12-15.12.2017 г.  експерти на ДП НКЖИ  посетиха УЖИ на Гърция – ERGOSE, в изпълнение на дейност 1 на проект „По-добри железопътни проекти, чрез по-добри познания“, финансиран по Механизма за свързване на Европа на ЕК.

Под формата на презентации, дискусии и посещение на железопътни обекти  се проведоха работни срещи между гръцките и българските експерти.

На 13.12.2017 г. в Централата на УЖИ на Гърция Костас Петракис, Главен изпълнителен директор представи гръцката компания и сподели стремежите си за бъдещото й развитие. От страна на ДП НКЖИ инж. Ивайло Дженев, ръководител ЗПУИП ГКТ запозна домакините с дейността и значимите проекти, по които се работи в момента, както и стратегията за бъдещо развитие на железопътната инфраструктура в България. Под формата на презентации и дискусии гръцките експерти представиха опита, научените уроци и добрите практики в сферата на управление на финансирането от ЕС и изпълнението на инвестиционните проекти.

Обмяната на опит продължи и с посещение в следобедните часове на ж.п. обект – товарен хъб - Thriassio Pedio.

            На 14.12.2017 г. българските експерти посетиха железопътния проект Lianokladi – Domokos - най-сложното съоръжение, проектирано да издържа при разместване на земните пластове/максимално вертикално изместване - 30 см./ По време на посещението бяха обсъдени и много технически въпроси, както и възможностите за бъдещо сътрудничество между двете компании.